Navijač nogometnog kluba Burnley izazvao je sveopći bijes dijela javnosati i medijsku histeriju u Engleskoj nakon što je unajmio avion koji je iza sebe vukao jednostavnu poruku „White Lives Matter Burnley!“ iznad stadiona Turf Moor tijekom utakmice protiv Manchester Cityja.

Nedugo nakon početka utakmice, kada su 22 igrača odklečala svoje u znak „solidarnosti“ s nasilnicima i anti-bjelačkim rasistima, na nebu iznad stadiona uočen je avion koji je iza sebe vukao transparent s jasnom porukom „White Lives Matter“ po uzoru na slogan „Black Lives Matter“ pod kojim se trenutno nesmetano ispoljava sva moguća mržnja prema bijelcima.

Jamie Hepple odgovoran je za ovu predstavu, a njegovu akciju žestoko su kritizirali predstavnici kluba Burnley te sami igrači.

Brojni engleski listovi promptno su izvijestili o ovom činu, što je dodatno podiglo tenzije u javnosti i na društvenim mrežama.

Hepple je objasnio da je riječ o odgovoru na nedavni napad libijskog imigranta koji je nožem ubio troje bijelaca u subotu nedugo nakon BLM-ovog „prosvjeda.“

Hepple je također na Facebook-u objavio poruku u kojoj je napisao:

Želio bih iskoristi ovu priliku da se ispričam… apsolutno jeb..o nikome!

Sada ispada da je rasizam reći White Lives Matter, samo dan nakon što je troje bijelaca ubijeno u parku u Readingu, ali sve što smo mogli vidjeti na TV-u je Black Lives Matter nakon ubojstva Georgea Floyda. U kako ludom svijetu živimo.

O ludilu tog svijeta svjedoči i činjenica da je ovu akciju istraživala engleska policija koja je, začudo, zaključila:

Nakon što smo prikupili sve dostupne informacije oko ovog incidenta, zaključili smo da trenutno nema otkrivenih kaznenih djela. Nastavit ćemo raditi s našim partnerima u nogometnom klubu i u lokalnoj vlasti.