Transplantacija glave u planu do 2017. godine?

389a18a700000578-3798056-image-m-3_1474364550432

Kontroverzni neurokirurg dr. Sergio Canavero želi izvesti prvu transplantaciju ljudske glave, no najprije će svoju tehniku isprobavati na truplima u „Frankenstein“ stilu.

Canavero i njegovi suradnici vjeruju da su u stanju uspješno izvesti prvu transplantaciju ljudske glave i to već sljedeće godine.

Objavili su svoj plan testiranja mogućnosti spajanje leđne moždine glave s leđnom moždinom tuđeg tijela, pomoću testova koji bi simulirali živčani sustav na svježim truplima pomoću elektroničkih impulsa.

Cilj postupka je najprije presjeći leđnu moždinu, te ju nakon toga ponovno spojiti prije primjene električne ili magnetske stimulacije u pokušaju reanimacije živaca, a možda čak i pokreta tijela.

Canavero je i sam povukao poveznicu sa poznatom pričom o Frankensteinu, gdje je elektricitet korišten za reanimaciju fiktivnog čudovišta.

Ukazao je na eksperimente koji su tijekom 19. stoljeća vršeni na truplima obješenih kriminalaca kao dokaz da bi takva testiranja mogla biti uspješna.

Svježe truplo moglo bi se koristiti kao prijemnik za živog subjekta, ako bi se postupak izveo u razumnom roku, unutar nekoliko sati. To također implicira da proces raspadanja tijela nije automatski proces. Taj efekt nazivamo ‘Frankenstein efekt’“.

Canavero i njegove kolege objavili su rezultate nedavnih eksperimenata kako bi dokazali da mogu ponovno spojiti leđnu moždinu, nakon što su to navodno uspjeli učiniti na psu. Niz objavljenih dokumenata detaljno opisuje kako je životinja uspjela prohodati i mahati repom tri tjedna nakon što je bila paralizirana od vrata nadolje.

Izvor: Daily Mail