Transrodna žena pobjedila transrodnog muškarca u plivačkom natjecanju – ili obrnuto?

Transrodna plivačica Lia Thomas nedavno je izgubila utrku na 100 jardi slobodnim stilom od transrodnog plivača nakon niza gotovo nesuprotstavljenih pobjeda.

Thomas je muškarac koji se predstavlja kao žena, dok je njegov protivnik, Iszac Henig, žena koja prelazi u muškarca. Njegov poraz dogodio se na UPennovom natjecanju među plivačkim timovima Yalea i Dartmoutha, gdje je pobijedio i na 200 godina i na 500 jardi slobodno, dok je stigao peti na 100 jardi, navodi Daily Mail.

Zaprepašteni roditelji na susretu održanom na UPennovom bazenu u Philadelphiji gledali su dok je plivačica s Yalea Iszac Henig lako pobijedila protivnicu u ženskoj disciplini 100 jardi slobodno s vremenom od 49,57 sekundi”, piše Mail. „Thomas je završio peti s vremenom od 52,84 sekunde.

Pomalo konfuzno za pratiti, zar ne? Dakle, iako je Henig uklonila grudi, navodno je odgodila hormonske tretmane kako bi se natjecala u ženskom plivanju.

Iszag Henig (lijevo) – tranzicija iz žene u muškarca
Lia Thomas – tranzicija iz muškarca u ženu

Kao studenta sportaša, izlazak kao trans muškarca stavio me u čudnu poziciju. Mogla bih krenuti s hormonskom terapijom kako bih se više uskladila sa samim sobom, ili pričekati, prilagoditi se društvu i nastaviti se natjecati u ženskom plivačkom timu. Odlučio sam se za ovo drugo”, napisao je Henig u New York Timesu prošlog lipnja.

Cijenim svoj doprinos timu i priznajem da moje dječaštvo ne ovisi o tome prolazi li više ili manje testosterona kroz moje vene”, nastavio je Henig. „To ću barem pokušati zapamtiti kada obučem ženski kupaći kostim za natjecanje i prisjetim se sebe za kojeg više ne osjećam vezu.