Foto: Getty

Gavin Hubbard ime je muškarca koji je prije pet godina samo pravno promijenio spol te je „postao“ žena imenom Laurel Hubbard. Zbog očitih fizičkih predispozicija, od Hubbarda se očekivalo da na natjecanju u dizanju utega pobjedi u finalu. No, u bizarnoj nezgodi, Hubbard je izgubio/la titulu.

Hubbard se natječe za novozelandski tim. Tijekom pokušaja obaranja osobnog rekorda, te rekorda Commonwealtha u dizanju 132 kilograma, Hubbard je pretrpio/la tešku ozljedu lakta. Ironično, Hubbard je u tijeku pokušaja već po bodovima bio/la u prednosti ispred konkurentice Feagaigae Stowers iz Samoe, koja je podigla 113 kilograma.

Nakon ozlijede Hubbarda, Stowers je neometano osvojila zlato, piše portal Stuff.

Pod idejom „trijumfa ljudskih prava i otvorene mogućnosti,“ sportske organizacije dopustile su Hubbardu da se natječe na ženskim natjecanjima, unatoč očitoj nejednakosti muške i ženske tjelesne konstitucije.

Samoanski treneri prije natjecanja prosvjedovali su protiv sudjelovanja biološkog muškarca, sugerirajući kako je pored Hubbardovog samoodabranog ženskog identieta on/ona još uvijek ima mušku anatomiju.

Muškarac je muškarac, a žena je žena i znam da se dogodilo mnogo promjena, ali u prošlosti je Laurel Hubbard bio muški prvak u dizanju utega,“ rekao je glavni samoanski trener Jerry Wallwork.

Snaga je još uvijek tu i smatram da je to nepravedno za sve žene,“ dodao je Wallwork.

Detalji ozljede zasad su nepoznati.

Hubbard se prije promjene spola također natjecao kao dizač utega. Međunarodni olimpijski odbor dao mu je mogućnost da se natječe kao žena prošle godine, nakon što je na testiranjima dokazao da ima zahtjevanu razinu testosterona.

Na australskom međunarodnom natjecanju prošle godine, Hubbard je pomeo žensku konkurenciju oborivši četiri rekorda.