Ako to ne bi izazvalo skandal ili pomutnju među ostalim katolicima, “transeksualac – čak i onaj koji je bio podvrgnut hormonskom liječenju i operaciji promjene spola – može primiti krštenje pod istim uvjetima kao i drugi vjernici”, stoji u dokumentu Dikasterija za nauk vjere.

Dokument koji su 31. listopada potpisali papa Franjo i kardinal Víctor Manuel Fernández, prefekt Dikasterija za nauk vjere, objavljen je 8. studenoga na web stranici Dikasterija.

U bilješci objavljenoj uz nju stoji da je dokument odgovor na pismo koje je u srpnju dostavio biskup José Negri iz Santo Amara u Brazilu, a koje “sadrži neka pitanja o mogućem sudjelovanju u krštenjima i vjenčanjima transseksualnih osoba i homo-afektivnih osoba”.

Pitanja o vjenčanjima uključivala su mogu li transrodne ili druge LGBTQ+ osobe biti svjedoci na katoličkom vjenčanju. Odgovor na oba pitanja bio je da “ne postoji ništa u trenutnom sveopćem kanonskom zakonodavstvu što zabranjuje” služenje kao svjedok na katoličkoj ženidbi.

Odgovori na pitanja o krštenju bili su duži, nijansiraniji i pozivali su na pastoralnu razboritost u služenju dotičnim osobama, čuvanju sakramenta i sprječavanju skandala.

Bilo da se odlučuje krstiti osobu ili joj dopustiti da služi kao kum, „dužna pastoralna razboritost zahtijeva mudro promišljanje svake situacije, kako bi se očuvao sakrament krštenja, a osobito njegovo primanje, što je dragocjeno dobro zaštićeno, budući da je potrebno za spasenje”, stoji u dokumentu.

Posebna pažnja se mora obratiti, kaže se, kada “postoje sumnje u objektivnu moralnu situaciju u kojoj se osoba nalazi ili u njezino subjektivno raspoloženje prema milosti”.