Američki magazin VICE razgovarao je s trans osobama u Ukrajini, koje tvrde da su se uslijed ruske invazije našle u nezahvalnoj situaciji, te ih je strah što će biti s njima, jer ih većina ne može izaći iz zemlje, te ih je čak strah da ih se ne unovači u vojsku.

Dvije ukrajinske trans osobe, koje se predstavljaju kao žene dok su biološki muškarci, što im i piše u dokumentima, rekle su da ne mogu napustiti Ukrajinu ili čak sigurno putovati kroz nju jer na svim njihovim identifikacijskim dokumentima piše “muško” i spominju se njihova “muška imena”.

Nekim trans osobama čak su skupine za ljudska prava savjetovale da “izgube osobnu iskaznicu” kako bi izašle iz Ukrajine. Trans kampanje procjenjuju da ovaj problem dovodi do toga da “stotine” trans osoba u Ukrajini budu ostavljene u “ozbiljnoj opasnosti” i osjećaju se “potpuno usamljeno”.

Jedna trans osoba rekla je da se boji da će je zaustaviti u pokušaju da napusti Ukrajinu i prisiliti da se pridruži ukrajinskoj vojsci kao muškarac, posebno zato što vlasti sprječavaju muškarce u dobi od 18 do 60 godina da odu iz države.

Mnogi od njih također strahuju kako bi bili primljeni u susjednim zemljama poput Mađarske ili Poljske, gdje se njihov identitet ne priznaje.

Trans osobe u Ukrajini mogu dobiti pravno priznavanje spola, ali grupe za ljudska prava nazvale su proces “zlostavljanjem”, jer “krši prava na privatnost i fizički integritet”.

Upitana zašto do sada nije promijenila svoje osobne dokumente, Faámelu je rekla da je proces u Ukrajini “ponižavajući” i da je vidjela kako ljudi moraju “mjesecima ostati u mentalnim ustanovama, uz psihološke i fizičke testove kako bi dokazali svoj spol”.