Transrodni biciklist pomeo žensku konkurenciju i osvojio prvo mjesto

Austin Killips, 26, američki biciklist koji je rođen kao muškarac, ali se u međuvremenu počeo predstavljati kao žena, zauzeo je prvo mjesto prošlog vikenda u ženskoj elitnoj utrci na Verge Northampton International Cyclocross u Massachusettsu.

Killips je trijumfirao s vremenom 50:25, jednu sekundu ispred svoje kolegice Ave Holmgren. Lizzy Gunwales zauzela je treće mjesto s vremenom 50:31 u disciplini koja se sastoji od kombinacije on-road i off-road biciklizma, kao i raznih prepreka i tehničkih izazova.

Ovo dolazi nekoliko mjeseci nakon što je Union Cycliste Internationale (UCI) izmijenio svoje propise za transrodne sportaše kako bi od kandidata zahtijevao da imaju smanjenu razinu testosterona u razdoblju od 24 mjeseca, 12 mjeseci više nego što su zahtijevale prethodne smjernice.

UCI je također smanjio dopuštenu razinu testosterona u plazmi kod svojih transrodnih sportaša, što je, kako kažu, dovodi u sklad s “maksimalnom razinom testosterona koja se nalazi u 99,99 posto ženske populacije”.

Autor: Ivica Mandekić