Slikovite travnate kuće poznatije pod nazivom torfbæir jedna su od glavnih turističkih atrakcija na Islandu i ostavština tradicionalne gradnje kuća na tom klimatološki negostoljubivom otoku.

Klimatski uvjeti na Islandu značajno su ograničavali stanovnike u pogledu mogućnosti gradnje, gradnja kuća isključivo od kamena ili drva nije predstavljala dovoljnu zaštitu od grubih vremenskih uvjeta. Ljudi su rješenje pronašli u travnatom pokrivaču kojim su oblačili zidove i krovove svojih nastambi, čime su u značajnoj mjeri riješili problem toplinske izolacije na prirodan način.

Prilikom naseljavanja otoka, 30 posto površine Islanda bilo je pošumljeno, uglavnom stablima breze. Iako su Nordijci u Skandinaviji preferirali koristiti hrast za izgradnju kuća, nakon dolaska na novonaseljeni otok morali su se zadovoljiti sa brezom kao glavnim materijalom za izradu konstrukcije kuća.

Tradicionalne islandske travnate kuće imale su masivne temelje od zidanog kamena, te drveni okvir konstrukcije kuće, koji se popunjavao i oblagao slojevima zatravnjene zemlje. Jedini vanjski drveni elementi bili su vrata i eventualno prozori.

Islandska arhitektura razvijala se tijekom posljednjih 1.000 godina od kako je taj otok naseljen. U četrnaestom stoljeću, vikinške hale prestale su se izrađivati, te se prešlo na manje, međusobno povezane objekte.

Autor: Ivica Mandekić