Treća najveća izraelska banka Mizrahi Tefahot postala je i trećom po redu bakom koju je američko Ministarstvo pravosuđa kaznilo zbog pomaganja Židovima u SAD-u da izbjegnu plaćanje poreza skrivajući novac u Izraelu. Prvotna kazna bila je viša za 40 posto, ali je smanjena nakon „dogovora“ s američkom vladom.

Banka je bila upletena u posebne metode kojima je skrivala novac svojih klijenata kako bi oni izbjegli plaćanje poreza na dohodak u razdoblju između 2002. i 2012., prenosi Reuters.

Dužnosnici banke preuzeli su odgovornost za djela bivših zaposlenika koji su radili u navedenom periodu za banku.

Banka je u kolovozu prošle godine odbila platiti iznos kojeg je predložilo Ministarstvo. Riječ je o kazni od 342 milijuna dolara, za što su iz banke izjavili da to nije „razumna kalkulacija.

Ironično, banka je već ranije ostavila sa strane 425 milijuna šekela (117.75 milijuna dolara), kako bi pokrila vjerojatnu kaznu koju odrede američke vlasti. Ranije je za kaznu također bilo pripremljeno dodatnih 161.9 milijuna šekela (44.86 milijuna dolara).

Kazna je s prvotnih 342 milijuna ipak spuštena nakon „intenzivnih pregovora s američkim vlastima.

Moshe Vidman, šef uprave banke, rekao je kako je zadovoljan pregovorima koji su dali pozitivne rezultate i doveli do sporazuma.

Mizrahi Tefahot nije prva izraelska banka uhvaćena u pomaganju oko utaje poreza američkih Židova, obliku prijevare jedinstvenom za „isključivo židovsku državu.“

Veća suparnička banka Leumi također je prošla sličnu istragu, plativši 400 milijuna dolara kazne američkim vlastima krajem 2014.

Hapoalim, također vodeća izraelska banka, prošlog je tjedna najavila da će izdvojiti 246 milijuna dolara za moguće kazne u identičnoj istrazi. Kazna bi trebala biti znakovito veća, ali pregovori s američkim vlastima tek trebaju nastupiti.