Oko trećine mladih prostitutki u pariškom predgrađu Seine-Saint-Denis ima manje od 15 godina, a neke su stare samo šest, prema lokalnoj nevladinoj organizaciji.

Opservatorij nasilja nad ženama u Seine-Saint-Denisu u utorak je objavio studiju o maloljetnim prostitutkama, u kojoj je istražila 19 sudskih slučajeva na sudu za maloljetnike u Bobignyju i četrdesetak izvještaja francuskih službi za zaštitu djece, prenosi France 3.

Među dječjim prostitutkama u predgrađu većinski naseljenom imigrantima, starosna dob kretala se između 6 i 17 godina. Od toga je prethodno 89 posto njih bilo metama zlostavljanja, a 40 posto žrtvama seksualnog zlostavljanja. Većina ovih zločina događala se unutar njihovih obitelji. Čak 61 posto majki ovih žrtava prijavljivalo je obiteljsko nasilje.

Ernestine Ronai, voditeljica nevladine organizacije, rekla je da je cilj studije bilo bolje razumijevanje puta koji je vodio prostituciji kako bi se djeca bolje zaštitila u budućnosti.

Tijek života tih djevojaka obilježen je nasiljem“, rekla je Ronai i napomenula da je zlostavljanje dovelo do neuspjeha u školi što je zauzvrat dovelo do prostitucije.

Studija je također otkrila važnu ulogu koju društveni mreže igraju u poticanju prostitucije, rekavši da 50 posto „klijenata“ – nasilnika – koristi društvene mreže i internet kako bi se obratilo djeci radi seksualnih usluga.

Područje proučeno u izvješću, Seine-Saint-Denis, postiglo je razinu notornosti kao tipični primjer takozvane „no-go zone“ u Francuskoj, ili onoga što francuska vlada tehnički označava „osjetljivom urbanom zonom“.

U toj četvrti je postalo toliko teško zadržati osoblje za rad u javnim službama, da vlada sada nudi posebne novčane poticaje državnim službenicima da se ne odsele, a predgrađe je postalo sinonim za islamizaciju i često najradikalnije izraze muslimanske vjere.

Međutim, seksualno iskorištavanje djece u „ranjivim zajednicama“ nije ograničeno samo na Francusku. U Švedskoj su novinari koristili aplikaciju Grindr, za povezivanje homoseksualaca, pretvarajući se da su 14-godišnji dječak po imenu David i otkrili da je preko 100 odraslih muškaraca bilo spremno platiti Davidu za seksualne usluge.

Dječja prostitucija također je veliki problem u Nizozemskoj, gdje je prošle godine otkriveno da je oko 1.400 maloljetnih djevojčica godišnje prisiljeno na seksualno ropstvo od strane imigranata.

Gideon van Aartsen iz organizacije Watch Nederland, koja radi s policijom u borbi protiv seksualnog iskorištavanja djece, rekao je da su muškarci uglavnom marokanskog, turskog, karipskog ili romskog porijekla te da pojedinačno po žrtvi zarađuju i do 800 eura dnevno.