Izvještaj švedskog Instituta za dječje knjige, pokazao je kako su najveći „trendovi“ u dječjoj literaturi knjige o seksualnom uznemiravanju, zlostavljanju te one koje promoviraju vegansku prehranu.

Veliki broj knjiga objavljenih prošle godine fokusirao se na seksualna zlostavljanja u kojima su mlade djevojčice bile glavne protagonistice, a u nekima čak i dječaci, prenosi SVT.

Prema izvještaju, čak 72 posto svih dječjih knjiga objavljenih 2017. u Švedskoj, sadržavalo je djevojčicu kao glavni lik. Mnoge knjige također su uključivale osobe „bez spola“ kao i transrodne likove.

Jedna od takvih knjiga zvala se Hästen & Husse, a u njoj je glavni lik bio dječak koji se volio oblačiti u žensku odječu te je za kućnog ljubimca imao konja koji je vjerovao da je pas.

Ciljana publika za ovakve knjige su djeca predškolske dobi te ona vrtićke dobi, kako kaže jedna od autorica takvih knjiga, cilj je „potaknuti djecu da budu što žele.

Među drugim temama posebno se ističe promocija veganske prehrane, pri čemu se iznose moralne dileme oko konzumiranja mesa, a likovi umjesto toga jedu proizvode bazirane na soji.

Iako ovakve morbidne ideje nisu ništa novo u Švedskoj, neki se ipak opiru tome. Kristoffer Lind iz izdavačke kuće Lind & Co, kritizirao je vladu zbog stavljanja ovakvih tema ispred onih tradicionalnih.

Ako imate respektabilnu afričku spisateljicu, možete dobiti podršku za bilo što. Ali za bijelog Amerikanca, čak i ako je Nobelovac, teško je dobiti podršku,“ tvrdi Lind.