Trenutna vrijednost BitCoina gotovo trostruko veća od cijene zlata

© Getty
© Getty

Poznata kriptovaluta BitCoin ovaj je tjedan probila novi rekord po pitanju vrijednosti, prešavši cijenu od 3500 dolara što je gotovo tri puta više od cijene zlata, prenosi CNBC.

Naš prvotni izvještaj gledao je na BitCoin kao ‘skladište vrijednosti’ koje bi tijekom vremena trebalo biti gledano kao alternativa zlatu,“ izjavio je suosnivač Fundsrata, Thomas Lee.

Lee je ujedno i prvi stručnjak Wall Streeta koji je objavio izvještaj o BitCoinu.

BitCoin je u utorak popidne dosegnuo vrijednost od 3525 dolara. To je gotovo trostruka veća vrijednost od zlata. Trenutna cijena te plemenite kovine iznosi 1262 dolara.

Cijena BitCoina premašila je vrijednost zlata još u ožujku, a sama vrijednost porasla je za tri puta u odnosu na početak godine. Cijena zlata u tom periodu porasla je tek za 10 posto.

Odnos kretanja cijena zlata i BitCoina |© CoinDesk

Stručnjaci tvrde kako će potražnja za novom valutom sve više rasti u skoroj budućnosti, upravo iz ovih razloga.

Dakako, zlato neće ispasti iz tržišne utrke, jer je cijena tog tržišta oko 7,5 trilijuna dolara. Tržište na kojem vlada BitCoin vrijedno je oko 57 milijardi dolara.

Razni analitičari ističu kako bi čak i najmanji postotak ulaganja zlata u BitCoin mogao drastično uvećati vrijednost kriptovalute, potencijalno i do 10.000 dolara u slijedećih nekoliko godina.

Autor: Tribun