Trg ispred katedrale u Kölnu za Božić je bio preplavljen naoružanim policajcima

Foto: PATRIK STOLLARZ/AFP/Getty Images
Foto: PATRIK STOLLARZ/AFP/Getty Images
Foto: PATRIK STOLLARZ/AFP/Getty Images

Neslavni trg ispred katedrale u Kölnu, poznat po masovnom seksualnom napadu imigranata na njemačke djevojke tijekom novogodišnje proslave, ovog Božića je pretvoren u sigurnosnu zonu koju su preplavili naoružani policajci uz sigurnosne točke kako bi se spriječio potencijalni teroristički napad.

Božić u Kölnu tako je više podsjećao na policijski sat, s naoružanim policajcima na svakom koraku ispred katedrale gdje se u subotu navečer održavala polnoćka.

Vjernici koji su nosili torbe morali su proći pretres, kako bi se uklonila mogućnost unosa bilo kakvog oružja ili pirotehnike. Dekan katedrale, Gerd Bechner, naveo je kako je policija pregledala nekoliko tisuća torbi te da su takve mjere po prvi put ikad zabilježene na tom mjestu.

Moramo se na to naviknuti,“ rekao je Bachner ukazujući na više nego očitu paradoksalnu spoj atmosfera straha, opreza i slavlja.

Mislim da je dobro da su ovdje. To daje osjećaj sigurnosti,“ rekla je jedna žena. Ostali su bili suzdržani ili su pak izjavili da se osjećaju neugodno te da tolike mjere sigurnosti možda i nisu potrebne.

Ovoga tjedna, kako se približava i doček Nove godine, sigurnosne provjere će se dodatno pojačati, s obzirom da su te mjere objavili dužnosnici kako bi pokušali spriječiti prošlogodišnje divljaštvo u kojem je seksualno napastovano preko 1200 žena.

https://youtu.be/iy0q6WMpf4I

Izvor: Die Welt, Tribun