Trgovački brodovi počeli su zaobilaziti južnoafričke luke, a posebno nakon što je Transnet, državna tvrtka koja upravlja lukama u ponedjeljak u svojim lučkim operacijama proglasio djelovanje više sile, radi koje ne može garantirati sigurnost brodovima.

Kontejnerski brodovi koji su trebali navratiti u Cape Town i u Durban preusmjereni su, rekli su špediteri, u jednom slučaju u luku Maputo, a u drugom do njegovih azijskih stanica, potpuno zaobilazeći kontinent.

Uvoznici, koji se već bore s nedostatkom ključne robe, sada će morati dulje čekati kontejnere na tim brodovima, što bi moglo značajno utjecati na ionako poljuljano gospodarstvo.

U priopćenju od utorka ujutro, Transnet je rekao kako bi se njegova deklaracija o višoj sili na Transnet lučkim terminalima uskoro mogla ukinuti, no činjenica je da ova situacija značajno utječe na povjerenje prijevozničkih tvrtki.

Neki od Transnetovih računalnih sustava ugašeni su 22. srpnja, što je tvrtka opisala samo kao poremećaj, dok se kasnije doznalo da se radi o kibernetičkom napadu i sabotaži koja je ugrozila sigurnosne sustave, zbog čega je Transnet i proglasio djelovanje više sile, što znači da bi brodovi trebali dolaziti na lučki terminal na vlastitu odgovornost.