Tri američka vojnika ubijena u Keniji, američkog odgovora nema

Foto: Reuters / Khalid al-Mousily

Militanti somalijske terorističke organizacije Al-Shabab napali su američku vojnu bazu u Keniji i pritom ubili tri djelatnika američkog ministarstva obrane, od čega je jedan bio američki vojnik, te su uništili nekoliko američkih zrakoplova i vozila, objavile su američke i kenijske vlasti.

Napad na zračnu luku Manda Bay prvi je takav napad na američke trupe u Keniji. Pet napadača ubijeno je prije nego je napad odbijen, izjavio je kenijski vojni glasnogovornik Paul Njuguna.

Teroristička organizacija Al-Shabab sa sjedištem u susjednoj Somaliji, a koja je povezana s Al Qaedom, preuzela je odgovornost za napad.

Američka vojska objavila je da je u napadu ubijen jedan američki vojnik i dva djelatnika ministarstva obrane.

Za razliku od nedavne pogibije američkog civila u napadu na bazu u iračkom gradu Irkuk, za što su Amerikanci jednostrano optužili neimenovane militante navodno povezane s Iranom, izostala je američka ratno huškačka reakcija. Nema poziva na svrgavanje vlasti u Somaliji, potrebe uvođenja demokracije, likvidacija tamošnjih visokih dužnosnika. Čak se niti američki predsjednik nije osvrnuo na događaj u Keniji i tamošnju pogibiju Amerikanaca.