Tri četvrtine Amerikanaca smatra da je Biden prestar za obnašanje drugog mandata

Foto: Drew Angerer

Predsjednik Joe Biden konačno je ujedinio gotovo cijelu američku naciju, iako ne na način na koji je možda planirao. Anketa objavljena u ponedjeljak pokazuje uvjerenje široke javnosti da je on jednostavno prestar da bi bio učinkovit u drugom mandatu.

Ovo otkriće dolazi u anketi Associated Press-NORC Centra za istraživanje javnih odnosa koja otkriva da se velik dio javnosti iz svih stranačkih pripadnosti ujedinjuje u procjeni jedne osobine koju Biden kao osamdesetogodišnjak ne može promijeniti.

AP izvještava da je u anketi čak 77 posto ispitanika reklo da je Biden prestar da bi bio na dužnosti još četiri godine. Ne samo da to kaže 89 posto republikanaca, već i 69 posto demokrata. To stajalište zastupaju sve dobne skupine, a ne samo mladi ljudi, iako stariji demokrati konkretno više podržavaju njegov potencijal za kandidaturu 2024. godine.

Anketa od 1165 odraslih osoba provedena je od 10. do 14. kolovoza 2023., koristeći uzorak izvučen iz NORC-ovog AmeriSpeak panela temeljenog na vjerojatnosti, koji je osmišljen tako da predstavlja populaciju SAD-a. Margina pogreške uzorkovanja za sve ispitanike je plus ili minus 3,8 postotnih bodova.