Triskelion, još zvan i triskele, grafički je oblik koji se sastoji od tri spirale koje se međusobno zatvaraju, čineći određenu rotacijsku simetriju. Spiralni dizajn može biti zasnovan na Arhimedovim spiralama ili pak na tri savijene ljudske noge.

Simbol triskelion pojavljuje se u brojnim ranim kulturama, a najraniji takav pronađen je na Malti te datira iz razdoblja oko 4400. – 3600. g.p.n.e. Isti simbol nalazi se i na astronomskom kalendaru uklesanom na megalitskoj grobnici Newgrange u Irskoj, koja je izgrađena oko 3200. g.p.n.e. Pored toga, simbol je uočen i na brodovlju koje potječe iz doba mikenske kulture u Grčkoj, zatim na novčićima u Liciji te drugim područjima. Triskelion je krasio i štitove ratnika na grčkim lončarskim predmetima.

Poznato je i kako je triskelion bio i drevni simbol Sicilije, zajedno s glavom Gorgone čiju kosu čine zmije, a iza koje su se nalazile tri noge svijene u koljenu. Simbol datira iz doba kada je Sicilija bila dijelom Magna Graecije, odnosno Velike Grčke.

Kamen na ulazu u grobnicu Newgrange

Trostruka spirala smatra se neolitskim simbolom zapadne Europe, a mnogi vjeruju kako je to drevni simbol pred-keltskih i keltskih vjerovanja. Trostruka spirala u mnogim oblicima krasi razne keltske umjetnine, a pojavljuje se i na brojnim kamenim spomenicima pred-keltskog razdoblja.

Simboli triskeliona pronađeni su na irskim nalazištima iz razdoblja mezolitika i neolitika, posebice kod spomenute grobnice Newgrange. Ova grobnica sadrži niz kamenih predmeta u kojima su uklesani triskelioni.

Flag of Isle of Man
Zastava otoka Man

Triskelion je zbog svog povijesnog značaja korišten u brojnim političkim, vojnim ili društvenim organizacijama vezanima za Europu. Tako primjerice zastava britanskog otoka Man sadrži upravo simbol od tri savijene noge. Drugi primjer je grb njemačkog grada Füssena. No, tu je i simbol 27. SS divizije Langemarck te zastava bjelačke separatističke organizacije Afrikaanerskog Pokreta Otpora (AWB) iz Južne Afrike.

Datoteka:Wappen Fuessen.svg
Grb grada Füssena

Autor: Radogost Horvat