Uhićeni bankari i bivši ministar navodno su sudjelovali u novčanoj prijevari koja je uništila gospodarstvo Mozambika 2016. godine.

Tri bivša zaposlenika banke Credit Suisse Group uhićena su u Londonu zbog povezanosti s kreditnom prijevarom koja je uništila gospodarstvo Mozambika 2016. godine, prenosi Sputnik.

Andrew Pearse (49), Surjan Singh (44) i Detelina Subeva (37) optuženi su u New Yorku, a trenutno su pušteni na slobodu uz jamčevinu.

Pearse je do rujna 2013. bio šef Global Financing Groupa pri Credit Suisseu. Nakon toga se prebacio u brodograđevnu tvrtku Privinvest Group koja je bila primarni snabdjevač za tvrtke u Mozambiku.

Singh je radio za Credit Suisse kao izvršni direktor u Global Financing Groupi do veljače 2017., dok je Subeva bila dopredsjednica istog odjela do kolovoza 2013.

Četvrti sudionik navodno je bivši ministar financija Mozambika Manuel Chang, koji je uhićen u Južnoj Africi. Pored njega, uhićen je i peti čovjek, Jean Boustani, libanonski državljanin koji je radio za tvrtke iz Mozmbika.

Tri državne tvrtke iz Mozambika podigle su zajmove u iznosu od 2 milijarde dolara, pri čemu je jamac bila vlada, a sredstva su osigurale Credit Suisse i još jedna investicijska banka između 2013. i 2016., u svrhu navodnog izvođenja pomorskih projekata.

Kako se navodi u optužnici, tri tvrtke poslužile su kao krinka za osobno bogaćenje. Uhićenici su optuženi da su kreirali pomorske projekte kako bi podigli novac da bi se obogatili, preusmjeravajući dio zajmova kako bi platili najmanje 200 milijuna dolara mita sebi, dužnosnicima vlasti u Mozambiku te drugima.

Novac je vrlo brzo nestao, a vlada Mozambika navodno je saznala za zajam tek tri godine kasnije. Prijevara je rezultirala ukidanjem potpore od strane MMF-a, što je dovelo do ekonomskog kolapsa zemlje i velikog vanjskog duga.

Credit Suisse dao je izjavu tvrdeći kako će surađivati u istrazi.

Istragu je pokrenula Velika Britanija, ali od 2016. nije bilo nekog napretka te su uhićenja uslijedila tek nakon što su se uključili američki istražitelji.