U četvrtak su tri predstavnika francuskog ogranka Generacije identiteta (GI), Damien Lefèvre, Clement Gandelin i Romain Espino, dobili teške kazne zbog svog sudjelovanja u akciji zaustavljanja ilegalnih imigranata pri ulasku u Francusku preko Alpa.

Trojica članova osuđena su na šest mjeseci zatvora, dok je samu organizacija kažnjena sa 75.000 eura, odredio je sud u gradu Gap, javlja Free West Media.

Članovi GI-a tijekom akcije su uhvatili i predali četiri ilegalna migranta vlastima. Unatoč tome, oni su optuženi i procesuirani zbog „aktivnosti izvršenih pod uvjetima koji mogu stvoriti zbrku u javnosti oko vršenja javne funkcije“.

Clément Gandelin (24), predsjednik organizacije Generacija identiteta, Romain Espino (26), organizator i glasnogovornik, i bivši organizator Damien Lefèvre „Rieu“ (29), također su dobili novčane kazne u iznosu od po 2.000 eura.

Oglas:

        

Sud je tvrdio da je kazna izrečena zbog „izuzetno ozbiljne prirode“ djela kao i zbog velikog „remećenja javnog reda“.

U akciji koju je GI pokrenuo na Col de l’Échelle, poznatom mjestu ilegalnog ulaska mnogih imigranata u Hautes-Alpes, sudjelovalo je najmanje stotinu dobrovoljaca odjevenih u plave jakne.

Lefèvre, koji ima 50.000 sljedbenika na Twitteru, osudio je oštru kaznu, rekavši da su tužitelji „odlučili progoniti mlade Francuze koji se usuđuju simbolično i mirno dokazati da je obrana naših granica moguća.“

Pierre-Vincent Lambert, odvjetnik optuženih, rekao je da će uložiti žalbu na odluku. Također vjeruje da se odluka suda temeljila na lažnom pravnom argumentu.

Drugim riječima, moji su se klijenti pretvarali da su policija ili žandarmi, što je strogo netočno. Radnja je izričito označena kao djeloGeneracije identiteta’. Od okupljanja, preko helikoptera do natpisa proizvedenih tijekom operacije, riječi ‘Branite Europu’ pojavljivale su se svuda“, istaknuo je Lambert.

Obrazloženje koje su suci usvojili uslijedilo je nakon nekog proširenog tumačenja akcije, objasnio je Lambert. „Oni su smatrali da se ne može isključiti pretpostavka da moji klijenti ‘nisu imali namjeru’ predstavljati se kao agenti javnih službi.

I [sudu] nije bilo važno to što nitko od ljudi spomenutih u tom slučaju – ni granični aktivisti, a posebno migranti, na trenutak nije pomislio da su oni policajci ili žandari,“ dodao je Lambert.

Prema Lambertu, to je bila politička odluka. Identitarijanci su mete progona da bi ih zaustavili u glasovanju ili kandidiranju na izborima.

Dan nakon što je s još dvojicom aktivista osudio na šest mjeseci zatvora, Rieu je povjerio Valeursu Actuellesu da ta presuda neće promijeniti njihovu odlučnost. „Nastavit ćemo svoju borbu protiv onih koji nam nameću nepoželjnu afričku imigraciju. Svi smo odlučniji jer znamo da je većina Francuza s nama.

Nismo mi ti koji to kažemo, već FIFG, koji je u istraživanju JDD-a za 2018. godinu pokazao da 64 posto Francuza ne smatra poželjnim primati dodatne imigrante.