Troškovi nereda Black Lives Matter 2020. daleko su najveći u povijesti SAD-a u pogledu isplata osiguranja koje bi mogle premašiti dvije milijarde dolara. Sveučilište Princeton također je otkrilo da bi naklonjenost anti-bjelačkom rasističkom pokretu BLM mogla postati vrlo skupa i to na način koji sigurno nisu očekivali.

Sveukupno govoreći, neredi BLM-a 2020. godine bili su najštetniji u povijesti SAD-a, prema novom izvješću koje se poziva na isplate u industriji osiguranja. To je koštalo „više nego bilo koje druge nasilne demonstracije u novijoj povijesti“, izvijestio je Axios. Razina štete nadmašila je rekord postavljen u neredima u Los Angelesu 1992. godine.

Prosvjedi povezani sa smrću Georgea Floyda bili su široko rasprostranjeni. „To se ne događa samo u jednom gradu ili državi – to je u cijeloj zemlji“, rekao je Axiosu stručnjak za osiguranje. „A to se još uvijek događa, pa bi gubici mogli biti znatno veći.

Prije nekoliko mjeseci predsjednik sveučilišta Princeton Christopher Eisgruber napisao je pismo aktivistima BLM-a u kojem je „priznao rasizam“. Ovo je priznanje potaknulo istragu američkog Ministarstva obrazovanja. Ako se institucija proglasi krivom za rasizam, sveučilište bi moglo izgubiti milijune u financiranju od savezne vlade.

Eisgruber je osudio „rasizam“ na Princetonu i općenito u SAD-u. Njegovo stajalište o BLM-u spektakularno se okrenulo protiv njega jer se trenutno suočava s potencijalnim pravnim posljedicama zbog iznošenja svojih tvrdnji.

Zbog njegovog priznanja o navodnom „sistemskom rasizmu“, sveučilištu je poslan formalni zahtjev Odjela za obrazovanje u vezi s kršenjem članka VI Zakona o građanskim pravima iz 1964., koja kaže da niti jedna osoba „na osnovi rase, boje ili nacionalnog podrijetla, neće biti isključena iz sudjelovanja u bilo kojem programu ili aktivnosti koja prima saveznu financijsku pomoć niti će im biti uskraćene koristi ili će biti izloženi diskriminaciji.

U svom je pismu Eisgruber priznao da „rasizam i šteta koju nanosi obojenim ljudima i dalje postoje na Princetonu“. Čak se požalio da su „rasističke pretpostavke ugrađene u strukture samog sveučilišta“.

Prema Washingtonskom ispitivaču, američko Ministarstvo obrazovanja reklo je da je Eisgruberovo priznanje potaknulo istragu: „Na temelju priznatog rasizma, američko Ministarstvo obrazovanja zabrinuto da je nediskriminacija na Princetonu i osiguranje jednakih mogućnosti u njegovim sporazumima o sudjelovanju u programu od najmanje 2013. do danas, možda bilo lažno.

Odjel je također zatražio „proračunsku tablicu koja identificira svaku osobu koja je na osnovi rase, boje kože ili nacionalnog podrijetla“ bila diskriminirana na sveučilištu.