Trudeau brine da bi klimatske promjene mogle omogućiti Rusiji da napadne njegovu zemlju

Kanadski premijer Justin Trudeau opisao je “klimatske promjene” kao prijetnju kanadskoj nacionalnoj sigurnosti tijekom konferencije za novinare u petak u Cold Lakeu, Alberta, navodeći da globalno zatopljenje povećava “dostupnost” ruske vojske kanadskom arktičkom sjeveru.

Trudeauu se pridružio glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg dok su iznosili primjedbe o onome što su obojica opisali kao opasnosti “klimatskih promjena” za “sigurnost” Kanade, Sjedinjenih Država i Europe.

Kanadsko vojno osoblje, tvrdio je Trudeau, mora promijeniti svoje metode djelovanja kako bi se nosilo s promjenjivim terenom zbog “klimatskih promjena”, koje je opisao koje povećavaju vjerojatnost oružanih sukoba diljem svijeta.

Primijetio je:

„Jučer smo glavni tajnik Stoltenberg i ja posjetili Cambridge Bay u Nunavutu. Obišli smo mjesto sustava upozoravanja na sjeveru i kanadsku istraživačku stanicu visokog Arktika. Proveli smo puno vremena s vođama inuitskih zajednica.

Čuli smo o načinima na koje globalno upozorenje mijenja okoliš Arktika i sam teren na kojem djeluju naše kanadske oružane snage.

Istraživačima, vojnim stručnjacima, i glavnom tajniku i meni, jasno je da su klimatske promjene multiplikator rizika. Ne samo da šumski požari i poplave povećavaju zahtjeve za pomoć CAF-u, već globalno, klimatske promjene povećavaju rizik od sukoba. Moramo poduzeti mjere kako bismo riješili njihove utjecaje na nacionalnu i međunarodnu sigurnost.“

Stoltenberg je koristio “klimatske promjene” kao zamjenu za tvrdnje o antropogenom globalnom zatopljenju, za koje je tvrdio da otapa arktički led. Primijetio je: “Klimatske promjene čine Daleki sjever važnijim, jer se led topi i postaje pristupačniji i za gospodarske aktivnosti i za vojne aktivnosti.”

“Sigurnosni izazovi na dalekom sjeveru povećani su klimatskim promjenama”, dodao je Stoltenberg. “Klimatske promjene zahtijevat će od nas da transformiramo – temeljno – naš pristup sigurnosti i obrani.”

Trudeau je ponovio Stoltenbergove tvrdnje da “klimatske promjene” čine Kanadu i Europu dostupnijima vojnim prijetnjama iz Rusije:

Mislim da razumijemo da niz čimbenika utječe na stavljanje Arktika u igru ​​kao sigurnosne brige.

Sva naša zasluga je što smo tijekom proteklih desetljeća uspjeli surađivati ​​s partnerima i protivnicima, uključujući Rusiju, kako bismo militarizaciju Arktika sveli na minimum, ali kontekst se sada mijenja iz dva razloga.

Očito klimatske promjene stvaraju veću dostupnost Arktika i donose stvarne brige i izazove oko toga.