Trump: „Ako pobijedim, istu večer zovem Putina i Zelenskog, odmah se sklapa mirovni sporazum“

Foto: AP / Mark Humphrey

Bivši američki predsjednik više je puta tvrdio da se eskalacija ukrajinske krize u pravi ratni sukob ne bi dogodila pod njegovim nadzorom, te je pozvao Bidenovu administraciju da izbjegne eskalaciju napetosti s Moskvom.

Donald Trump vjeruje da bi mogao natjerati ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da postignu mirovni sporazum u roku od jednog dana nakon što bude izabran za predsjednika SAD-a.

“Tako da bih doslovno počeo zvati, ne od dana kada sam preuzeo, nego od noći kada sam osvojio mandat. Pozvao bih dvoje ljudi. Znate tko su ti ljudi? Putin, znate tko su Putin i Zelenski. I jamčim da bih to mogao riješiti, jamčim. Usput, točno znam što bih rekao. Rekao bih jednom tipu ovo i rekao bih jednom tipu ono i rekao bih da je bolje da se dogovorite. Dogovorili bismo se za 24 sata”, rekao je Trump govoreći na događaju u Palm Beachu na Floridi u ponedjeljak navečer.

Bivši predsjednik nije elaborirao što bi rekao ruskim i ukrajinskim čelnicima kako bi ih doveo za pregovarački stol, ali je uvjeravao da kriza u Ukrajini nikad ne bi eskalirala do sadašnjeg stanja da je on još na dužnosti.

“Putin nikada ne bi napao Ukrajinu da sam ja bio predsjednik. Nikad”, rekao je Trump. “Mislim, zapravo smo imali jako dobar odnos. Usput, to je dobra stvar, a ne loša stvar. Znate da bi ovi idioti tamo rekli ‘on je vrlo blizak s Putinom’“, rekao je Trump, gestikulirajući i pokazujući prema medijskim kamerama u stražnjem dijelu dvorane.

“Sjećate se kada su me napali pitanjem ‘Kome vjerujete – svojim obavještajcima… Comeyju, McCabeu, Strzoku, Lisi Page ili Putinu?’ A ja sam rekao ‘znate da bi to moglo biti najteže pitanje koje su mi ikada postavili kao političaru.” I onda kada im stvarno nisam dao baš dobar odgovor u smislu točnosti, jer nisam htio, jer nisam vjerovao tim ljudima, nastao je pakao. I pokazalo se da sam i za to bio u pravu. Ali Putin nikada ne bi napao Ukrajinu”, rekao je Trump.