Američki predsjednik Donald Trump priznao je kako SAD drži svoju vojsku na Bliskom istoku isključivo kako bi štitio Izrael.

U nedavno objavljenom intervjuu za Washington Post, Trump je objasnio kako ne kani povući američku vojsku s Bliskog istoka samo zato što ona pruža podršku Izraelu. Unatoč tome što mnogi smatraju kako je nafta glavni motiv ostanka, Trump to negira.

Mi ćemo ostati u tom dijelu svijeta. Jedan od razloga je Izrael. Nafta je postala sve manje i manje bitan razlog jer mi danas proizvodimo više nafte nego ikada. Dakle, vidite, odjednom smo došli do točke gdje više ne moramo biti ondje,“ izjavio je Trump.

U cijelu priču uključena je i Saudijska Arabija – glavni izvoznik nafte u SAD i novi saveznik Izraela – s kojom SAD, pored Izraela,također ima jedan od najskupljihugovora o prodaji oružja.

Trump je nedavno sugerirao da bi Izrael bio teško ugrožen bez sudioništva Saudijske Arabije.

Činjenica je da je Saudijska Arabija bila od velike pomoći na Bliskom istoku, da nemamo Saudijsku Arabiju, ne bismo imali veliku bazu i Izrael bi bio u velikoj nevolji,“ izjavio je Trump koji se i zahvalio Saudijcima na sniženju cijena nafte.

SAD tijekom proteklih 70 godina dao Izraelu preko 134 milijarde dolara – 5.27 milijuna po danu