Bivši američki predsjednik Donald Trump otkrio je tijekom vikenda da nema namjeru napustiti kampanju 2024., čak i ako bude osuđen zbog povjerljivih zapisa koje je pohranio u svom domu u Mar-a-Lagu na Floridi.

Trump je u subotu američkim medijima priznao da bi, ako bi ikad namjeravao napustiti političku sferu, to učinio prije početka izbornog ciklusa 2016. godine.

“Nikad neću otići”, rekao je Trump. “Gledajte, da sam otišao, otišao bih prije prve utrke 2016. Bila je teška. U teoriji to nije bilo izvedivo.”

Bivši predsjednik nadovezao se na svoje primjedbe ponavljanjem prošlih kritika posebnog tužitelja Jacka Smitha, koji nadzire slučaj Mar-a-Lago, i napomenuvši kako ne vjeruje da će ijedna od 37 optužbi koje su mu upućene ostati na snazi.

Čak i ako tužitelji uspiju uspješno osuditi bivšeg predsjednika, Trump bi i dalje imao zakonsko odobrenje za sudjelovanje u predsjedničkim izborima 2024.

Trenutno ispunjava tri osnovna uvjeta da postane predsjednički kandidat i bio bi zakonski isključen iz utrke samo da ga je američki Senat osudio tijekom jednog od njegova dva postupka opoziva. Međutim, Trump je u oba navrata oslobođen optužbi.

Iako je Trump također istaknuo da trenutno nema želju sklopiti nagodbu o priznanju krivnje, također je obavijestio novinare da se neće pomilovati ako postane predsjednik.

“Nisam učinio ništa loše,” rekao je Trump. “Nije me briga što su moji brojevi u anketama porasli. Ne želim biti optužen. Nikad nisam bio optužen. Prošao sam cijeli život bez toga, sada sam svaka dva mjeseca optužen. To je politički proces.”