Bijela kuća će 6. listopada dati zeleno svijetlo Turskoj da izvrši invaziju na područje koje je trenutno pod upravom Kurda i SAD-a, a nalazi se na sjeveroistoku Sirije. Usprkos porazu Islamske države, ovaj čin mogao bi izazvati novi međuetnički i vjerski sukob.

Iako je Donald Trump svojedobno izrazio želju i mogućnost povlačenja trupa iz Sirije, to se još uvijek nije dogodilo. U nedjelju navečer tijekom razgovora s turskim predsjednikom Recepom Erdoganom, objavljeno je da je Turska dobila zeleno svijetlo za invaziju na sjeveroistočni dio Sirije, javlja The Independent.

Turska će uskoro krenuti naprijed sa svojim dugo planiranim operacijama na sjeveru Sirije. SAD neće podržati operaciju niti će biti uključene u operaciju, a snage SAD-a, nakon što su porazile ISIL-ov teritorijalni ‘Kalifat’ više neće biti u ovom području,“ stoji u priopćenju Bijele kuće.

Američki koalicijski partneri, od kojih je jedan Velika Britanija, nisu dobili prethodno upozorenje na tu najavu.

Kurdske oružane snage (SDF) s priključenim manjim arapskim skupinama, glavni je saveznik SAD-a u borbi protiv ISIL-a u Siriji. Grupa je dobila oružje od SAD-a, kao i značajnu zračnu i zemaljsku potporu u borbi protiv ISIL-a. Skupina je izgubila oko 11.000 boraca u višegodišnjem ratu prije nego što je u ožujku objavila pobjedu.

Od te pobjede SDF je zajedno s američkim snagama radio na uništavanju ISIL-ovih ogranaka u svim područjima kojima upravlja. Grupa također drži tisuće terorista i desetine tisuća članova njihovih obitelji.

Međutim, taj savez je razbjesnio Ankaru, koja SDF smatra terorističkom organizacijom zbog njhovih veza sa zabranjenom kurdskom separatističkom organizacijom unutar Turske.

SDF je u ponedjeljak rekao kako su se američke snage već počele povlačiti s područja duž turske granice.

Američke snage nisu ispunile svoje obveze i povukle su svoje snage iz pograničnih područja s Turskom. Turska se sada priprema za akciju invazije na sjevernu i istočnu Siriju. Erdoganove prijetnje imaju za cilj promijeniti sigurnosni mehanizam u mehanizam smrti, raseliti naš narod i promijeniti stabilnu i sigurnu regiju u zonu sukoba i trajnog rata“, navod iz SDF-a.

Odlučni smo o bilo kojoj cijeni braniti našu zemlju“, dodaje se.

SAD trenutno ima oko 1.000 vojnika na sjeveroistoku Sirije, navodno za podršku kurdskim snagama. Njihova prisutnost djelovala je i kao snažno odvraćanje od napada Turske.

Ankara je u više navrata zaprijetila da će ući u Siriju radi provođenja „sigurne zone“ duž granice, što je, kako kažu, neophodno za tursku sigurnost. U rujnu, nakon višemjesečnog turskog pritiska, SDF se složio da se povuče iz nekih područja duž granice kako bi se omogućile zajedničke američke i turske patrole.