Trump: „Federalne Rezerve su glavni problem američkog gospodarstva“

Foto: AP Photo / Richard Drew

Nestabilnost tržišta dionica i strah za američko gospodarstvo imaju samo jedan uzrok – Federalne Rezerve, poručio je američki predsjednik u ponedjeljak.

Jedini problem kojeg naše gospodarstvo ima su Federalne Rezerve. Oni nemaju osjećaj za tržište, ne razumiju značaj trgovinskih odnosa niti važnosti jake valute, pa čak niti blokadu vlade zbog pitanja granica.

Iako Trump u svojoj izjavio nije elaborirao detalje, očito se protivi odluci Federalnih Rezervi, privatne institucije koja upravlja američkim monetarnim sustavom, da poveća državi kamate četvrti put ove godine.

Trumpova izjava uslijedila je nakon pada vrijednosti dionica koji se dogodio na Badnjak. Analitičari tvrde da je to posljedica rastuće zabrinutosti zbog povećanja američkih carinskih tarifa i trgovinskog rata s Kinom, kao i zbog već treće blokade vlade ove godine, posljednji put zbog neslaganja Republikanaca i Demokrata u Kongresu po pitanju imigracije.

Ono što Trump zamjera Federalnim Rezervama, jest činjenica da je ta institucija svojim postupcima mogla znatno umanjiti utjecaj ovih turbulentnih događaja na tržište, no umjesto toga FED je odlučio doliti ulje na vatru povećanjem kamata. Nekako se ne možemo oteti dojmu da je ljudima na pozicijama odlučivanja doista cilj da se destabilizira američko gospodarstvo, te poljulja podrška građana aktualnoj administraciji u Bijeloj kući.