Foto: Yuri Gripas / Reuters

Povodom američkih raketnih napada na Siriju mnogi od Trumpovih najvjernijih pristaša oštro su kritizirali potez američkog predsjednika.

Sve je više konzervativaca koji su od samog početka otvoreno davali podršku tada predsjedničkom kandidatu, a sada predsjedniku Trumpu, a koji polako napuštaju Trumpa zbog očitog kršenja predizbornih obećanja, s tim da je kap koja je prelila čašu zasigurno bio raketni napad na ciljeve u Siriji koje američka vlast opravdava prozirnim i neuvjerljivim navodima o korištenju kemijskog oružja, i to baš u trenucima kad za to sirijska vlast ne bi imala nikakvu korist.

Mnogi Trumpu zamjeraju upravo njegovu promjenu politike prema Bliskom istoku, ističući da je Trump svi ovih godina, sve do dolaska na predsjedničku poziciju, zagovarao povlačenje američke vojske iz „tih besmislenih ratova“, te kritizirao bivšu vlast upravo zbog intervencionističke politike.

Dok su mnogi još u travnju prošle godine kritizirali tadašnje Trumpovo raketiranje sirijske vojne baze, drugi su to opravdavali kao političko podilaženje međunarodnoj javnosti. No, mnogi bi rekli, što je previše je previše, jer očito je da se nije radilo o jednokratnom propustu i krivoj procjeni, već o politici koja se nastavlja. Američki ministar obrane Jim Mattis priznao je nedavno da SAD još tek moraju naći dokaze o tadašnjem kemijskom napadu koji bi opravdali prošlogodišnju američku intervenciju.

Mnogi ističu da je Trump dobio izbore upravo na temelju zagovaranja odustajanja od intervencionističke politike i prosipanja milijardi dolara poreznih obveznika za interese nekih drugih stranih sila i grupacija, te posvećivanje „obnovi Amerike“.

No, upućenijima je jasno da politika koju Trump kao predsjednik države vodi nije niti Trumpova niti pro-američka politika. Očito je da su neki drugi faktori u igri, koji ne dopuštaju promjenu američke vanjske politike. Znakovito je da su se oba navodna kemijska napada, a s njima i američke intervencije, dogodili nakon što je Bijela kuća izjavila da „rušenje Assada više nije prioritet američke politike“, odnosno nakon što je Trump najavio povlačenje američkih jedinica iz Sirije.