Nakon što je Međunarodni kazneni sud (ICC) u Haagu odbio istražiti ratne zločine u Afganistanu, u pogledu bilo kojeg sudionika sukoba, američki predsjednik i izraelski premijer zajednički su se složili kako bi Izrael i Sjedinjene Države trebali biti isključeni iz takvih procesa.

Prema službenoj izjavi Bijele kuće, američki predsjednik Donald Trump je pohvalio ICC-ovu odluku kao „veliku međunarodnu pobjedu, ne samo za patriote, već i za vladavinu prava.

Oglas:

       

Od osnivanja ICC-a, Sjedinjene Države su dosljedno odbijale pristupiti sudu zbog njegovih širokih, neodgovornih tužiteljskih ovlasti; prijetnje koju predstavlja za američki nacionalni suverenitet; i druge nedostatke koji ga čine nelegitimnim.

Svaki pokušaj optuživanja američkog, izraelskog ili savezničkog osoblja naići će na brz i snažan odgovor,“ kazao je Trump.

Trumpove riječi još je u ožujku ove godine potvrdio državni tajnik Mike Pompeo koji je izjavio da osoblje ICC-a koje bude htjelo procesuirati Amerikance ili Izraelce, neće imati dozvolu ulaska u zemlju.

Izraelski snajperisti bez ikakva povoda ubili Palestinca, a potom slavili ubojstvo (VIDEO)

Kako Izrael također nije član ovog pravosudnog tijela, Trumpu se u sličnom tonu pridružio izraelski premijer Benjamin Netanyahu, poznat po svojim krvoločnim težnjama i nastojanjima za pokretanje sveopćeg rata protiv Irana i Sirije.

Doći i osuditi američke ili izraelske vojnike, ili državu Izrael ili SAD, je apsurdno. To je suprotno od prvobitnog cilja međunarodnog suda,“ rekao je Netanyahu na početku tjednog sastanka vlade.

Rekao je da odluka ICC-a predstavlja „korekciju nepravde“ te da će imati „dalekosežne posljedice“ za budući tretman Izraela u međunarodnoj zajednici.

Uznemiruju SAD i Izrael, demokracije, koje inače nisu članovi Međunarodnog suda. No, bez sumnje, imamo jedan od najboljih pravnih sustava na svijetu, koji nije poznat jer ih je vrlo malo [ratnih zločina],“ dodao je.

Naime, ICC pored Afganistana i dalje „razmatra“ zahtjev palestinskih vlasti da se istraže navodni izraelski ratni zločini u Gazi i na Zapadnoj obali.

UNHCR je pak, sastavio i tajni popis izraelskih vojnika koje se smatra krivima za ratne zločine tijekom nedavnih nemira na granici s Gazom.

Unatoč čak i video snimkama izraelskih snajperista koji su ubijali nenaoružane i mirne prosvjednike u Gazi, međunarodnih reakcija nije bilo. O divljaštvu izraelske vojske u Gazi 2014. ne vrijedi trošiti riječi.