Trump izgubio vodeće mjesto za republikanskog predstavnika na predsjedničkim izborima

Foto: Joe Raedle

Netom nakon uvjerljive pobjede za ponovni izbor za guvernera Floride, Ron DeSantis pojavio se kao prvi favorit za nominaciju Republikanske stranke za predsjednika 2024., pretekavši Donalda Trumpa, otkrila je nova anketa.

Republikanci i republikancima naklonjeni birači preferiraju DeSantisa u odnosu na bivšeg predsjednika Trumpa s razlikom od 42-35, prema anketi YouGov-a objavljenoj u petak navečer. Preostalih 23% ispitanika bilo je nesigurno ili je reklo da ne preferiraju niti jednog kandidata.

Istraživanje YouGov-a provedeno je od srijede do petka, nakon razočaravajućeg rezultata republikanaca na izborima za Kongres u utorak. Jedna svijetla točka za GOP bila je Florida, gdje je DeSantis pobijedio demokratskog suparnika Charlieja Crista za gotovo 20 postotnih bodova u utrci za guvernera, a republikanci su osvojili 20 od 28 pripadajućih mjesta u Zastupničkom domu SAD-a koja su bila u igri. Senator Marco Rubio također je dobio reizbor velikom razlikom, a poput DeSantisa, prevladao je u nekim područjima za koja se prije smatralo da su uporišta demokrata, poput okruga Miami-Dade.