Trump izrazio nezadovoljstvo američkim sankcijama prema Rusiji

Foto: Sputnik / Irina Kalashnikova

Nakon potpisivanja zakona o uvođenju dodatnih sankcija Rusiji, Iranu i Sjevernoj Koreji, američki predsjednik Trump izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da bi ovaj zakon, kojeg je izglasao Kongres, mogao naštetiti američkim tvrtkama, kao i američkim saveznicima u svijetu.

Zakon pored toga znatno otežava predsjedniku eventualno ukidanje sankcija, pošto za to zahtjeva prethodnu dozvolu Kongresa. Trump je također izjavio da će ovaj zakon znatno otežati njegovoj administraciji u pregovorima i suradnji sa saveznicima po pitanju odnosa s Rusijom.

Zakon ima zadaću kazniti Rusiju zbog navodnog upletanja u američke predsjedničke izbore prošle godine, kao i zbog vojnih aktivnosti u Ukrajini, Krimu i Siriji.

Sankcije su usmjerene na ruske obrambene, obavještajne, rudarske, trgovinske i prijevozničke aktivnosti i industriju, te ograničavaju poslovanje s ruskim bankama i energetskim tvrtkama.


Widget not in any sidebars

Ono što je najznačajnije, zakon ograničava mogućnost predsjednika da ukine bilo koji dio sankcija, jer za to zahtjeva odobrenje Kongresa. Primjerice, Trumpu je sad potrebno dopuštenje Kongresa da ukine mjere i sankcije koje je prethodno donio bivši predsjednik Obama.

Sasvim je očito da je ovaj zakon osmišljen s ciljem otežavanja bilo kakvih nastojanja nove američke administracije da stabilizira odnose s Rusijom.

Autor: Tribun