SAD kreće sa deportacijom barem 11 milijuna ilegalnih imigranata

Ilegalni imigranti, kojih prema službenim procjenama u SAD-u ima oko 11 milijuna, mogli bi se naći na prioritetnoj listi za deportaciju nakon izvršne odredbe koju je potpisao američki predsjednik Donald Trump.

Odredba spominje nekoliko kategorija ilegalaca koji su prioritet za deportaciju, uključujući one koji su optuženi za kazneno djelo, kao i one koji su „počinili djela koja su protuzakonita“.

Većina stranaca koji ilegalno ulaze u SAD, kao i onih kojima je istekla viza ili na neki način krše uvjete viznog režima, predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti i javnom redu. To se posebno odnosi na strance koji u SAD-u počine kazneno djelo.

Svatko tko je ušao u SAD ilegalnim putem, što znači bez da je prošao graničnu kontrolu, počinio je kazneno djelo, te bi mogao spadati u tu kategoriju, slažu se pravni stručnjaci.

Iako ostajanje u zemlji nakon isteka vize, odnosno dozvole boravka, nije kazneno djelo, pravni stručnjaci kažu da oni koji se nalaze u toj situaciji mogu također po definiciji spadati u prioritetnu kategoriju, jer su se upustili u „prijevaru i namjerno ignoriranje zakona“.

Izvor: ABC