Trump meksičkim narkokartelima: „Vaši dani su odbrojani“

trump-border-reuters-640x480

Vrijeme kad su meksički narkokarteli mogli bez straha djelovati na obje strane granice bliži se kraju, izjavio je američki predsjednički kandidat, Donald Trump.

Imam poruku za trgovce drogom, članove bandi i kriminalnih kartela, vaši dani su odbrojani.

Kada omogućimo pograničnoj policiji da radi svoj posao, te izgradimo veliki zid, sa vratima kroz koja će ljudi moći ući, mi želimo da uđu, ali moraju ući na legalan način, tada ćemo zaustaviti trgovinu drogom koja truje naš narod.

Dok većina političara u Meksiku prima mito i štiti kartele, tamošnja korupcija im je pružila siguran zaklon od možebitnog sudskog progona. Neki od tamošnjih političara, uključujući guvernere pokrajina, već imaju na svoje ime podignutu optužnicu pred američkim organima kao plaćenici narkokartela. Unatoč nalozima za uhićenje, ti isti dužnosnici mirno žive u Meksiku jer State Department ne dopušta američkim službama da vrše pritisak na Meksiko za izručenje nekih od glavnih aktera priče.

Meksički karteli poput Los Zetas, Zaljevskog kartela, Viteza Templara/Familia Michoacana, odavno su prešli granice trgovine drogom i pretvorili se u sadističke teroriste poznate po masovnim ubojstvima.

Jedan od dramatičnijih slučajeva odnosi se na vladine dužnosnike koji su zažmirili na jedno oko dok je kartel Los Zetas oteo, ubio i zapalio više od 300 žrtava iz jedne seoske zajednice. Polovica žrtava je spaljena unutar državnog zatvora.

Zaljevski kartel spalio je stotine žrtava u blizini pograničnog grada Matamorosa. Regionalna vlast te meksičke pokrajine pokušala je sakriti zločin tvrdeći da ne mogu razaznati razliku između ljudskih i životinjskih ostataka.

Brutalnost meksičkih kartela ne ostaje samo sa južne strane granice. Policijski dužnosnici i političari pograničnih područja pokušavaju smanjiti prisutnost meksičkih narkokartela koji gotovo neometano djeluju u tim područjima.

Za razliku od drugih kriminalnih organizacija, narkokarteli se dobrim dijelom bave i krijumčarenjem ljudi, iznudama, otmicama i drugim nasilnim zločinima. Tijekom ljeta 2014. godine, Zaljevski kartel je zaradio 38 milijuna dolara samo na krijumčarenju ljudi. Iskoristili su prednost slabe pogranične konrole na tom području, kao i trenutni imigracijski sustav.

Izvor: Breitbart