Trump najavio nominaciju suca Vrhovnog suda prije predsjedničkih izbora

Foto: AP Photo / Evan Vucci

Donald Trump izjavio je da će nominirati suca Vrhovnog suda koji bi trebao zamijeniti nedavno preminulu sutkinju Ginsburg, te da će to učiniti prije nadolazećih predsjedničkih izbora, suprotno želja svojih političkih protivnika. Trump je dodao da će se vjerojatno raditi o ženi.

Liberalna sutkinja Ginsburg na svojoj je poziciji bila od 1993. godine sve do svoje smrti u petak kad je preminula uslijed komplikacija zbog raka gušterače.

Njezina smrt pokrenula je političku polemiku glede pitanja nasljednika. Američki predsjednik ima pravo nominacije sudaca Vrhovnog suda, te će u slučaju da Trump nominira suca, sudac ili sutkinja najvjerojatnije biti konzervativnog svjetonazora, te će većina Vrhovnog suda tada biti konzervativna u omjeru šest naprema tri. Američki suci Vrhovnog suda postavljaju se na svoju dužnost doživotno.

Trumpu u prilog ide i to što trenutno republikanci u Senatu imaju većinu, te bi Trumpov odabir trebao s lakoćom biti potvrđen od strane Senata.

Demokrati traže da se novi sudac ne imenuje prije predsjedničkih izbora, već da to učini budući predsjednik, ideja koju je Trump odbacio.