Ne pretjerano intelektualno zreo američki predsjednik Donald Trump objavio je u srijedu kako su američke vlasti zabranile sva putovanja i uvoz dobara iz Europe na 30 dana. Međutim, istovremeno su ga njegovi pomoćnici morali ispraviti jer takva tvrdnja nije točna.

Kako navodi portal The Intercept, dužnosnici Bijele kuće ispravili su Trumpa objašnjavajući da se zabrana odnosi samo na putnike iz pojedinih europskih država, a nikako na sva dobra.

Trump je svoju glupost provalio tijekom obraćanja Amerikancima, kako bi se tobože zaustavilo širenje koronavirusa koji je već dospio do Sjedinjenih Država. Ironično, Trump je pritom izjavio kako se zabrana ne odnosi na Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje već ima preko 450 zaraženih, među kojima je i ministar zdravstva.

Trumpovi pomoćnici promptno su reagirali tvrdeći kako se zabrana ne odnosi na čitavu Europu, a posebice ne na uvoz dobara. Naime, zabrana se odnosi na zemlje Schengenske zone, u kojoj je omogućen prijelaz granica bez putovnica. Iako je podosta zemalja EU u Schengenskoj zoni, dosta država nije. Među njima su Irska, Hrvatska, Bugarska, Rumunjska te Cipar. Zabrana se također ne odnosi na Rusiju i Ukrajinu.

Trump je također bez ikakva dokaza dodao da je navodni razlog zabrane taj što je veći dio zaraze došao od putnika iz Europe.

Greške u obraćanju naciji naknadno su ispravljali sam Trump i tajnik Domovinske sigurnosti putem Twittera.

Vrijedi istaknuti kako je istovremeno Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandemiju, a uslijedile su i ruske igre s cijenom nafte.

Svi potezi kao i sveopća histerija prouzročili su kaos na burzama i pad dionica svih velikih igrača, što da naslutiti veći ekonomski kaos i sve ono što se poklonici i vođe novog svjetskog poretka zapravo iznimno boje.