Trump naredio CIA-i obustavu potpomaganja sirijskih pobunjenika

Foto: REUTERS / Molhem Barakat

Američki predsjednik Trump odlučio je obustaviti CIA-in program naoružavanja i obučavanja sirijskih pobunjenika koji se bore protiv vlade Bashara al-Assada.

Postojeći program pokrenut je 2013. godine za vrijeme Obamine administracije kako bi se izvršio dodatni pritisak na Assada da odstupi, no ta taktika je dovedena u pitanje i pokazala se neuspješnom, naročito nakon ulaska ruskih snaga u sirijski sukob.

Prema riječima vladinih dužnosnika, gašenje CIA-inog programa odražava Trumpova nastojanja da poboljša odnose s Rusijom. Gašenje programa je ujedno i potvrda ograničene volje trenutne administracije za svrgavanjem Assada.

Unatrag samo tri mjeseca, SAD je optužio sirijsku vlast za korištenje kemijskog oružja, iako za to nije bilo dovoljno dokaza, te je pokrenut raketni napad na sirijsku zračnu bazu kao znak odmazde i upozorenja.

Istovremeno je američka ambasadorica pri UN-u naglasila kako nema alternative svrgavanju Assada s čela Sirije. Zanimljivo je spomenuti da je samo nekoliko dana prije navodnog napada ta ista administracija tvrdila da svrgavanje Assada više nije prioritet SAD-a.

Izvori su izjavili da je Trump donio odluku o obustavi CIA-inog programa pred gotovo mjesec dana, nakon sastanka s direktorom CIA-e Mikeom Pompeom, te savjetnikom za nacionalnu sigurnost H.R. McMasterom, nekoliko dana prije sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Njemačkoj.

Izvor: Washington Post, Tribun