Trump naredio izgradnju flote ledolomaca za zaštitu američkih interesa na Arktiku

Foto: US Coast Guard / Rachel French

Američki predsjednik naredio je nadležnim agencijama da započnu projekt izgradnje flote polarnih ledolomaca koja bi u potpunosti bila operativna do 2029. godine, navodeći potrebu osiguranja američkih interesa na Arktiku.

Trump je u memorandumu poslanom State Departmentu, Pentagonu, ministarstvima trgovine i energetike, te uredu za Domovinsku sigurnost, izrazio potrebu SAD-a da razvije program izgradnje flote polarnih ledolomaca koji bi  osigurali sigurnost na Arktiku.

Oglas:

   

Flota će uključivati barem tri teška ledolomca i nepoznat broj ledolomaca srednje klase, a potreban broj biti će određen studijom o potrebama za osiguranje strateške prisutnosti na Arktiku, ali i na Antarktici.

SAD trenutno u funkciji imaju samo jedan teški ledolomac, USCGC Polar Star, te jedan ledolomac srednje klase, USCGC Healy. Flota će osim ledolomaca zahtjevati izgradnju barem dvije matične i dvije međunarodne luke.

Usporedbe radi, Rusija je 2015. godine posjedovala 34 ledolomca, a u međuvremenu je izgradila još nekiloko velikih nuklearnih ledolomaca. Rusija je također već godinama iznimno prisutna vojno i gopsodarski na Arktiku.