Trump: „Natjerali smo Rusiju i Kinu u savezništvo, to je vrlo loše“

Foto: Associated Press

Bivši američki predsjednik Donald Trump osvrnuo se na nekoliko globalnih političkih pitanja tijekom intervjua s političkim komentatorom Glennom Beckom.

Bivši POTUS komentirao je optužbe o tome da su Sjedinjene Države navodno dirigirale uništavanjem plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 te očito poboljšanje odnosa između Rusije i Kine.

“Ovo sam naučio kad sam bio mladi student studirajući povijest: nikad ne dopustite Kini i Rusiji da se ujedine”, prisjetio se Trump. “A mi smo im dopustili da se ujedine. Natjerali smo ih na ujedinjenje i to je najopasnije što se može dogoditi našoj zemlji.”

Krivio je sadašnje vodstvo SAD-a što je gurnulo Moskvu i Peking u situaciju u kojoj bi njih dvoje morali tješnje međusobno surađivati, a Trump ovo poboljšanje odnosa između Kine i Rusije smatra prijetnjom Sjedinjenim Državama.

Kada ga je Beck pitao vjeruje li u izvještaje o tome da su SAD digle Sjeverni tok u zrak, Trump je izgleda oklijevao svaliti krivnju na bilo koga, tvrdeći da je to moglo učiniti nekoliko zemalja, ali je inzistirao da Rusija nema ništa s tim.

“To smo mogli biti mi, mogla je biti Ukrajina i mogla je biti neka treća zemlja koja želi stvoriti probleme”, rekao je Trump. “Jedina zemlja koja to nije bila je Rusija, ovo je za njih bio glavni izvor golemog prihoda. Nisu to digli u zrak da bi poslali poruku, to je jedina stvar koju vam mogu sa sigurnošću reći.”

U veljači je američki istraživački novinar Seymour Hersh optužio vodstvo SAD-a za planiranje uništenja plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 krajem rujna 2022.