Trump: „Nije problem u tome što je Putin pametan, nego što su naši lideri glupi.“

Bivši američki predsjednik Donald Trump izjavio je da su se predsjednik Joe Biden i NATO ponijeli glupo u usporedbi s Vladimirom Putinom i tvrdio je da se napad Moskve na Ukrajinu ne bi dogodio pod njegovim predsjedanjem.

Trump je to komentirao tijekom govora na Konzervativnoj konferenciji političke akcije (CPAC) u subotu. Obraćajući se svojim pristašama, Trump je istaknuo da je on jedini američki predsjednik 21. stoljeća tijekom čijeg mandata nije bilo ruske vojne akcije u inozemstvu.

Bili smo pametna zemlja. Sada smo glupa zemlja“, rekao je Trump. Dalje je ustvrdio da je Rusija poštovala Ameriku kada je on bio na njenom čelu, ali sada se Joea Bidena smatra slabim.

Trump je sugerirao da je Putin odluku o „nemilosrdnom napadu na Ukrajinu donio tek nakon što je prošle godine gledao patetično američko povlačenje iz Afganistana“ i ustvrdio je da je ruski čelnik nasamario Bidena.

Jučer su me novinari pitali mislim li da je predsjednik Putin pametan. Rekao sam naravno da je pametan, na što su me dočekali: ‘O, to je tako strašno reći’”, rekao je Trump, prije nego što je udvostručio svoju primjedbu da je Putin doista pametan.

Nacije NATO-a i, zapravo, svijet, dok on strateški gleda na ono što se događa bez ikakvih posljedica ili prijetnji, nisu tako pametni. Oni izgledaju suprotno od pametnog”, nastavio je Trump, sugerirajući da je Zapad trebao zaprijetiti Moskvi strožim kaznama uz sankcije.

Putin si govori: Oh, oni će me sankcionirati. Sankcioniraju me već zadnjih 25 godina. Želite reći da mogu preuzeti cijelu državu i oni će me sankcionirati?

Nije problem u tome što je Putin pametan, nego je pravi problem što su naši lideri glupi.