Trump obećao da „nikad neće ukinuti Drugi amandman Ustava“

Foto: Joshua Roberts / Reuters

Američki predsjednik Donald Trump poručio je svojim sugrađanima da je njihovo pravo posjedovanja oružja sigurno, te da im nikad neće biti oduzeto.

Trumpova poruka odgovor je na izjavu umirovljenog suca Vrhovnog suda John Paul Stevensa koji je pozvao na potpuno ukidanje Drugog amandmana koji građanima SAD-a garantira pravo na posjedovanje oružja.

Stevens se pritom osvrnuo na posljednju kampanju kojom se traži stroža kontrola posjedovanja oružja i veća ograničenja istih, te predložio da kampanja krene korak dalje, odnosno da traži potpuno ukidanje Drugog amandmana, kojeg je pak nazvao „reliktom iz 18. stoljeća“.

Istraživanje koje je u veljači proveo YouGov otkriva da 21 posto američkih građana podupire ukidanje Drugog amandmana, dok se tome protivi 60 posto Amerikanaca.

Među Demokratima, potporu ukidanju daje 39 posto, a među Republikancima samo 8 posto. Za jaču kontrolu se pak zalaže tri četvrtine Demokrata i četvrtina Republikanaca.

Od 2014. godine, 456 osoba ubijeno je u masovnim pucnjavama u SAD-u. Istovremeno, legalno posjedovano oružje korišteno je u manje od jedne petine svih zločina povezanih s pucnjavom u toj zemlji.

IZVORRT