Trump: „Odlazak na Bliski istok bila je najgora odluka u povijesti SAD-a“

Donald Trump ponovno je naglasio već odavno poznatu činjenicu da su američke intervencije na Bliskom istoku temeljene na lažnim pretpostavkama, poput tvrdnje o postojanju oružja za masovno uništenje, te kako se radilo o pogrešci američke administracije. No ovaj put otišao je i korak dalje te je odlazak američkih trupa na Bliski istok nazvao „najgorom odlukom u povijesti SAD-a“.

Iako u svoje tri godine vladavine nije uspio povući američku vojsku iz spomenutih kriznih područja, ponovno je oživio antiratnu retoriku koju je koristio u vrijeme predizborne kampanje 2016. godine. Posljednje izjave posebno su aktualne nakon najave povlačenja američkih jedinica iz Sirije, nakon čega je uslijedila turska vojna operacija usmjerena protiv kurdskih jedinica u toj zemlji, koje su posljednjih godine slovile kao američki saveznici.

Oglas:

        

Trump je ponovno upozorio da su SAD potrošile enormne novce na svoj angažman u ratovima na Bliskom istoku, a prema njegovoj procjeni radi se o 8 bilijuna dolara.

Američki rat u Iraku koji je počeo invaziju 2003. godine, a trajao je sve do 2011. godine, košta je amerikance 4.500 života svojih vojnika, dok je u istom razdoblju u Iraku poginulo ili kao posljedica rata umrlo preko pola milijuna ljudi.

Procjene financijskog troška američkih ratova variraju, tako je američki Kongres 2014. godine procijenio taj trošak na 1,6 bilijuna do te godine, a istraživanje Brown University iz 2016. godine je cijenu ratova i angažmana u Afganistanu, Iraku, Pakistanu i Siriji procijenio na 3,6 bilijuna dolara, dodavši da će do kraja 2017. taj trošak narasti do 4,79 bilijuna.

Sveučilište Harvarde je pak još 2013. godine procijenilo da je cijena samo ratova u Iraku i Afganistanu mogla doseći cifru između 4 i 6 bilijuna dolara, uključujući troškove skrbi za veterane, invalide, te druge društveno-ekonomske izdatke.