Trump odustaje od politike „Američki radnici na prvom mjestu“, traži uvoz radne snage

Foto: AP Photo / Evan Vucci

Donald Trump poručio je da će prekršiti svoje predizborno obećanje da će raditi na politici zapošljavanje prvenstveno američkih građana, te je pozvao na uvoz radne snage unatoč tome što u toj zemlji još ima mnogo nezaposlenih građana.

Veliki zaokret u politici koji pogotoduje poslodavcima i investitorima uslijedio je nakon što je Kongres blokirao financiranje pograničnog zida i odobrio poreznu reformu.

Očekuje se da će se u narednih tjedan dana u Kongresu dogovoriti mjere koje omogućuju poslodavcima uvoz jeftine radne snage, takozvanih viznih radnika, umjesto da zapošljavaju američke građane po tržišnim vrijednostima.

Trump je u svom govoru o stanju nacije izjavio da želi da „ljudi dolaze u SAD, u najvećim brojevima ikad, ali da moraju doći legalnim putem“.

Idući dan Trump je od strane novinara upitan znači li to da on mijenja svoju politiku, te da želi više legalne imigracije, na što je Trump odgovorio: „Trebamo ljude da dolaze jer nam trebaju radnici za tvornice i postrojenja i tvrtke koje se vraćaju, trebaju nam ljudi.

Ove Trumpove najave nisu naišle na odobravanje većine njegovog biračkog tijela koje je i glasalo za njega na osnovu njegovog političko-gospodarskog progama Zapošljavavajte Amerikance, kupujte američko. Dio tog biračkog tijela je i organizacija Protect U.S. Workers koja se zalaže za ukidanje H-1B radnih viza za jeftinu radnu snagu, iz koje su poručili:

Kao skupina američkih radnika koji su ostali bez poslova zbog uvozne radne snage, te kao zagovornici predsjednika Trumpa i njegove politike Zapošljavavajte Amerikance, kupujte američko, jako smo razočarani po njegovom najavom omogućavanja daljnje zlouporave H-1B radnih viza. Ubuduće nećemo davati podršku predsjedniku ako nastavi stajati uz strane radnike i velike korporacije.