Trump odustao od preseljenja veleposlanstva u Jeruzalem, Izraelci razočarani

Foto: REUTERS / Ariel Schalit

Službeni Izrael razočaran je Trumpovom odlukom da američko veleposlanstvo ostane u Tel Avivu, umjesto da ga preseli u Jeruzalem, kojeg Izraelci smatraju glavnim gradom, iako je službeno glavni grad Tel Aviv.

Izraelsko stajalište je da američko veleposlanstvo mora biti u Jeruzalemu, našem vječnom glavnom gradu“, izjavio je Netanyahu.

Iako je Izrael razočaran što se veleposlanstvo za sada neće seliti, mi cijenimo iskaz prijateljstva predsjednika Trumpa i njegovo obećanje preseljenja veleposlanstva u budućnosti.“

Izjava Bijele kuće navodi da se ova predsjednikova odluka ne bi smjela promatrati kao slabljenje podrške Izraelu. Prema službenoj izjavi, odluka je donesena u skladu s nastojanjima da se povećaju šanse postizanja dogovora između Izraela i Palestine, koja također Jeruzalem smatra svojim glavnim gradom, ili bar njegov istočni dio.

Iako su odnosi Izraela i SAD-a ponešto, barem prividno, oslabili tijekom predsjedovanja Baracka Obame, Trump je svojim huškačkim govorima protiv Irana i obećanjem o preseljenju veleposlanstva zadobio potporu aktualne izraelske vlasti.

Autor: Tribun