U prkosnom govoru nakon uhićenja na Manhattanu, Donald Trump je rekao da Amerika “ide k vragu”.

Nakon što se izjasnio da nije kriv za krivotvorenje poslovne dokumentacije kako bi se sakrile štetne informacije uoči izbora 2016., bivši predsjednik je rekao da je slučaj protiv njega “uvreda za našu zemlju” i inzistirao je da nije počinio nikakav zločin.

“Jedini zločin koji sam počinio je neustrašiva obrana naše nacije od onih koji je žele uništiti”, rekao je pristašama okupljenima u svojoj kući u Mar-a-Lagu na Floridi nakon što se pojavio na sudu.

Također je rekao da je “lažni slučaj” protiv njega jednostavno dio planova za miješanje u predsjedničke izbore sljedeće godine, na kojima se on natječe.

Iako takva isplata za koju ga se tereti nije nezakonita, tužiteljstvo kaže da je Trump krivotvorio knjigovodstvene podatke i prekršio izborne zakone dok je pokušavao prikriti isplate.

Njegov bivši odvjetnik, Michael Cohen – koji se okrenuo protiv svog bivšeg šefa – rekao je da je izvršio uplatu prema Trumpovim uputama.

Svaka od optužbi nosi maksimalno četiri godine zatvora, iako bi sudac mogao osuditi Trumpa na uvjetnu kaznu ako bude osuđen.

Izgledi da će on biti proglašen krivim zasad su nejasni, ali optužbe su povukle zemlju u neistražen politički teritorij.

Suđenje Trumpu moglo bi započeti u siječnju 2024., rekao je sudac Merchan, što znači da bi se republikanac mogao vratiti na sud baš kad počnu predizbori za odabir stranačkog kandidata.