Trump optužio Demokrate za pripremu državnog udara

U utorak je američki predsjednik javno optužio Demokratsku stranku i dijelove obvještajne zajednice za pripremu državnog udara i otuđivanje ustavnih prava američkih građana.

Trump je kazao da istraga o njegovim tobožnjim zloporabama ovlasti „ima za cilj oduzeti narodu pravo glasa, njihovu slobodu, ustavna prava, vojsku, granicu i građanska prava koja imaju kao američki građani“, te je čitav proces nazvao „državnim udarom“.

Trump se već ranije žalio na potencijalno urotništvo političkih protivnika, obavještajnih službi i medija tijekom istrage o navodnom ruskom utjecaju na predsjedničke izbore 2016. godine. Istragu koja je pokazala da nije bilo ruskog utjecaja na američke izbore Trump je više puta nazivao „lovom na vještice“ i pokušajem rušenja vlasti.

Predstavnici Demokratske stranke nastoje isprovocirati opoziv Trumpa sa mjesta američkog predsjednika zbog telefonskog poziva između Trumpa i ukrajinskog predsjednika Zelenskog u kojem je Trump tražio od Zelenskog otvaranje istrage o navodnoj korupciji i političkim pritiscima na vlast u koje je upleten sin Joe Bidena, Trumpovog političkog protivnika.