Američki predsjednik optužio je farmaceutske tvrtke da su namjerno odugovlačile s objavom rezultata ispitivanja cjepiva protiv COVID-19, kako bi naštetile izgledima za njegov reizbor.

Pfizer i ostali odlučili su ne objaviti rezultate ispitivanja cjepiva, sve do nekoliko dana nakon izbora“, rekao je Trump.

Trump je optužio tvrtke da su namjerno odugovlačile objavu rezultata, dodavši da su iste prvotno planirale objaviti podatke još u listopadu, što je odgođeno.

Čekali su i čekali, sve do samih izbora i onda su nekoliko dana nakon izbora odlučili objaviti rezultate, a to bi vjerojatno imalo utjecaja, a tko zna, možda i ne bi.

Trump je dodao da su farmaceutske tvrtke protiv njegovog reizbora zbog njegove odluke da uvede nova pravila kojima bi se znatno smanjila cijena lijekova u SAD-u.

Trump je nove propise o lijekovima prezentirao petak na tiskovnoj konferenciji Bijele kuće, a pritom je dodao da su farmaceutske tvrtke financirale milijunskim iznosima kampanju protiv njegovog reizbora, navodno zbog toga što su znale da namjerava sniziti cijenu lijekova.

Imali smo protiv sebe farmaceutsku industriju, medije, IT industriju, puno nepoštenja usmjerilo se protiv nas.

Jedno od pravila koje je Trump najavio, prisililo bi farmaceutske tvrtke da američkom zdravstvenom sustavu naplaćuju lijekove po povlaštenoj sniženoj cijeni, kao što je slučaj u većini drugih zemalja.

Drugo pravilo traži od farmaceutskih tvrtki da izbace posrednike na povlaštene lijekove za zdravstveni sustav, čime bi sustav i pacijenti značajno uštedjeli.

Nova pravila stupaju na snagu u siječnju, a Trumpova administracija procjenjuje da će nova pravila američkim poreznim obveznicima uštedjeti preko 85 milijardi dolara kroz narednih sedam godina.