Bivši američki predsjednik Donald Trump optužio je FBI ured uključen u istragu o Hunteru Bidenu da je aktivno prikrivao istinu o njemu i njegovom ocu Joeu Bidenu tijekom predsjedničkih izbora 2020. godine.

Trump je tu tvrdnju iznio u srijedu u izjavi objavljenoj na njegovoj platformi Truth Social. Nazvao je takvo ponašanje “nečuvenom sramotom” i dijelom kampanje protiv njega.

Nije objasnio temelj svoje tvrdnje, ali čini se da potječe iz članka objavljenog u utorak na The Federalist, konzervativnoj web stranici. Izdanje je primijetilo da je u svojoj posljednjoj publikaciji ‘Twitter Files’ novinar Matt Taibbi otkrio važnu komunikaciju iz studenog 2020., u kojoj su najviši dužnosnici Twittera razgovarali o kontaktima s FBI-em.

“Neki ljudi u područnom uredu u Baltimoreu i u glavnom uredu… samo traže kršenja po ključnim riječima”, primijetila je Stacia Cardille, tadašnja pravna izvršna direktorica Twittera, ističući veliku količinu zahtjeva koji dolaze iz tih dijelova ureda. Jim Baker, bivši pravni savjetnik FBI-a koji se pridružio izvršnom timu Twittera, složio se da je to izgledalo “čudno”.

Terenski ured u Baltimoreu bio bi odgovoran za bilo kakvu saveznu istragu u Delawareu, uključujući onu koja se bavi mogućim poreznim prekršajima i drugim zločinima Huntera Bidena, rekao je The Federalist. Sjedište FBI-a “spetljalo se” s Hunterovom istragom, navodi više izvora, dodaju mediji. Razmjena koju je otkrio Taibbi “sugerira da je FBI poduzeo pritisak kako bi se umiješao u izbore 2020.”, ustvrdio je.

Twitter dosjei niz su izvješća temeljenih na internim dokumentima Twittera koje je Elon Musk objavio nakon što je preuzeo platformu. Između ostalog, otkrili su da je FBI “pripremio” prethodno vodstvo tvrtke da protumači legitimnu priču o zaboravljenom laptopu Huntera Bidena kao operaciju stranih agencija.

FBI je također bio blisko uključen u moderiranje sadržaja na Twitteru, bombardirajući platformu sugestijama o tome koje račune i tweetove treba suspendirati, prema izvješćima. FBI je tvrdio da prepiska predstavlja “ništa više od primjera naših tradicionalnih, dugotrajnih i tekućih angažmana savezne vlade i privatnog sektora”. Neki kritičari vjeruju da je američka vlada uključena u online cenzuru preko posrednika.