Trump osvojio većinu glasova elektorskog vijeća, službeno postao američki predsjednik

6-ways-Donald-Trump-really-WILL-make-America-great-again.213

Donald Trump osvojio je dovoljan broj elektorskih glasova na glasanju u ponedjeljak, te time službeno postao novi američki predsjednik, unatoč nastojanjima njegovih političkih protivnika da uvjere članove elektorskog vijeća da glasaju protiv Trumpa usprkos rezultatima izbora u njihovim saveznim državama.

Naime, kad američki birači glasaju na predsjedničkim izborima, oni zapravo ne biraju direktno predsjednika, iako se njegovo ime nalazi na listi, nego svoje zastupnike u elektorskom vijeću za saveznu državu u kojoj se nalaze. Ti zastupnici pripadaju stranci kojoj pripada i predsjednički kandidat koji je pobjedio u toj saveznoj državi.

Zastupnici zatim na elektorskom vijeću ponovno glasaju za predsjednika. U načelu je glasanje u elektorskom vijeću puka formalnost jer su zastupnici dužni glasati onako kako su glasali građani u njihovoj saveznoj državi.

Međutim, oni imaju pravo glasati i suprotno od volje svojih građana. U toj činjenici neki su vidjeli priliku da uvjere zastupnike da glasaju protiv Trumpa suprotno od volje birača njihove izborne jedinice.

No ispostavilo se da im je trud bio jalov. Štoviše, više je predstavnika Demokratske stranke odbilo glasati za Hillary Clinton (njih četvero), nego što je Republikanaca odlučilo glasati protiv Trumpa (njih dvoje).

Trump je ukupno osvojio 304 elektorska glasa, a Clinton 227, što je dodatno potvrdilo Trumpovu pobjedu.

Trump sada samo mora čekati još mjesec dana do inauguracije i preuzimanja vodeće pozicije u Bijeloj kući.

Izvor: Tribun