Trump poručio Pentagonu: „Sredite ISIL i vratite se kući“

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Američki predsjednik Donald Trump ustvrdio je da je misija američke vojske u Siriji ograničena na poraz ISIL-a, te ne uključuje promjenu sirijskog režima, što je u suprotnosti s težnjama intervencionista unutar američke administracije.

Mi smo ondje iz jednog razloga, da porazimo ISIL i vratimo se kući, nismo ondje iz drugih razloga i nadomak smo ostvarenju tog cilja“, izjavio je Trump tijekom zajedničke tiskovne konferencije s australskim premijerom Malcolmom Turnbullom.

Iako Trump pritom nije propustio priliku nazvati sirijsku vladu „humanitarnom sramotom“, te kritizirati ulogu Irana i Rusije u Siriji, njegova izjava implicira da američka vojska nema što tražiti u Siriji nakon konačne pobjede nad ISIL-om.

Trumpovo stajalište možda će iznenaditi neke njegove suradnike. Američka poslanica u UN-u, Nikki Haley, koja je glasni zagovornik svrgavanja sirijske vlasti, trenutno se u Vijeću Sigurnosti zalaže da novu rezoluciju protiv sirijske vlasti.

U prosincu prošle godine je pak Pentagonov glasnogovornik potvrdio prisutnost 1.800 američkih vojnika u Siriji, te je nadodao da će oni ostati ondje „dokle god bude trebalo“.

IZVORRT