Trump potpisao odredbu koja ima za cilj ograničiti moć cenzure od strane velikih društvenih medija

Američki predsjednik Trump potpisao je izvršnu odredbu koja bi trebala prisiliti tvrtke kao što su Facebook, Twitter i Google da prestanu prakticirati političku cenzuru i iskazivati političku pristranost. Odredba bi trebala ove tvrtke koje su vlasnici vodećih društvenih medija lišiti zaštite koju uživaju na osnovu postojećeg zakona o komunikacijama iz 1996. godine koji ih štiti od odgovornosti za postupke svojih korisnika i omogućuje im diskriminacijski oblik cenzure i pristrani utjecaj na javno mnijenje.

Trump je društvene medije nazvao monopolistima koji imaju neograničenu moć u oblikovanju nacionalnog diskursa.

Kad Twitter označi objavu kao ‘dezinformaciju’, on prestaje biti platforma i efektivno postaje urednik sa stavom. Ono što oni rade nije ništa drugo nego politički aktivizam. Cenzura je prijetnja slobodi, zamislite da vam telefonska tvrtka mijenja vaše tekstualne poruke i blokira telefonske pozive“, objasnio je Trump.

Državni tužitelj William Barr dodao je da postojeći zakon više ne služi svrsi kad su veliki mediji u pitanju, jer je originalna zamisao zakona bila da omogući tadašnjim internetskim stranicama, poput foruma, da ne snose odgovornost zbog objava trećih strana, odnosno njihovih korisnika. No kada ti mediji počnu cenzurirati sadržaj svojih korisnika i mijenjati njihove objave, oni od oglasnih ploča postaju urednici i izdavači, te stoga nemaju pravo na zaštitu koju im pruža postojeći zakon.

Trenutno društveni medijske platforme poput Twittera uživaju tu pogodnost jer se smatraju neutralnim platformama, što oni zapravo nisu…. društveni mediji koji se upuštaju u uređivanje sadržaja i cenzuru izgubiti zaštitu koju trenutno imaju, dok će tvrtke u čijem su vlasništvu biti kažnjene zbog zlouporabe svojeg položaja i prijevare.

Ove tvrtke su tržišno uspjele jer su se reklamirale kao javni forum, javni prostor, no nakon što su postale moćne medijske mreže, počele su koristiti svoju monopolističku moć u nametanju svjetonazora.