Trump potvrdio povlačenje američkih vojnika iz Njemačke

Foto: AP Photo / APTV

Američki predsjednik potvrdio je najave da će povući 9.500 američkih vojnika koji su trenutno stacionirani u Njemačkoj, dodavši da Berlin ne ispunjava obveze prema NATO-u koje bi bile nužne za ostanak tolikog broja američkih vojnika.

Trenutno se u Njemačkoj nalazi oko 34.500 vojnika, a nakon spomenutog povlačenja u toj zemlji trebalo bi ostatli oko 25.000 američkih vojnika.

Oglas:

           

 

Njemačka, kao što znate, ne ispunjava svoje obveze prema NATO-u“, kazao je Trump pred novinarima, dodavši da Njemačka duguje „milijarde“ NATO savezu. „Zašto bismo bili tamo ako oni neće plaćati naše usluge“, zaključio je Trump.

Donald Trump, koji se našao metom kritika zbog najave povlačenja vojnika iz Njemačke, u subotu je diplomcima vojnog učilišta West Point poručio da će njihov posao biti „obrana vitalnih interesa Amerike“ a ne sudjelovanje u „beskonačnim ratovima“ u dalekim zemljama.

Objava Trumpovih planova da iz Njemačke, jedne od glavnih saveznica SAD-a, izmjesti 9.500 vojnika, razljutila je mnoge američke dužnosnike, kao i njihove njemačke kolege.